Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2014 15:44 - Свети Валентин или Трифон Зарезан?
Автор: liubovfevruari Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2792 Коментари: 0 Гласове:
0



 Св. Валентин и Трифон Зарезан бележат средата на февруарския месец с любовна целувка и чаша червено вино. Заради културните различия в честването на двата празника, празнуващите се чудят кой от двамата светци да почетат.
image




Кои са Св. Валентин и Св. Трифон Зарезан?
Носят се легенди за произхода на двамата светци. Според някои те са реални личности, които живеели в средата на III-ти век, но докато Валентин обитавал района на днешна Италия, то Трифон се срещал по далечните източни земи. И двамата са познати като защитници на християнската вяра. Заради делото си са екзекутирани и по-късно канонизирани за светци. Както Трифон, така и Валентин са лечители, които притежавали чудодейна дарба, благодарение на която спасявали болните от лапите на смъртта.

image
Днес това, което знаем за Св. Валентин е, че е защитник на всички влюбени сърца (прозвище, което получава едва през XV-XVI-ти век) и празнува своя ден на 14-ти февруари. На същата дата (подарък за свети валентин) православната църква отбелязва Трифоновден – в чест на Св. Трифон Зарезан - покровител на кръчмарите, градинарите и лозарите. 
Рунд 1 – Романтични жестове срещу Капан на виното
Повечето влюбени двойки приемат 14-ти февруари за личен празник, когато могат да се отдадат на романтика и чувства. Умората и стресът убиват желанието за проява на романтични жестове – рядко остава време (или сили) за свещи, опияняващи аромати и любовни обяснения. Мнозина виждат в Св. Валентин повод и възможност да зарежат за една вечер всичко и да се насладят единствено на компанията на любимия човек.

Някои избират романтиката на Св. Валентин пред Трифоновден, тъй като не искат да попаднат в капана на виното. Опияняващият вкус на божествената напитка има способността да омайва привържениците си, въвлича по-слабите във водовъртеж от емоции и с всяка следваща глътка отнема правото им на самоконтрол и на спомени. Често по-податливите изпадат в неконтролируема алкохолна еуфория, която понякога има неприятни последици - води до разстроен стомах, главоболие и дори следи от незапомнени битки.
Рунд 2 – Празник с приятели срещу Прегръдката на самотата
Ако сте сред привържениците на Св. Трифон, сигурно се подготвяте за сбирка с приятели, с които да се посмеете, да поговорите и да се насладите на виното. На Трифоновден няма как да попаднете в прегръдката на самотата, защото дори да нямате любовна половинка, вашите близки, виното и Св. Трифон ще ви правят компания.

image
Не така стоят нещата при отбелязването на Св. Валентин. Според данните от различни проучвания, специалисти отчитат, че именно на 14-ти февруари нараства броят на самоубийствата, породени от несподелена любов.Периодът около празника изостря чувството за самота. Дори най-уравновесените не могат да останат безразлични, когато дни наред всичко около тях им напомня, че няма с кого да споделят любовния празник.
Рунд 3 – Комерсиализъм срещу традиционализъм
Понякога дилемата „Св. Валентин или Трифон Зарезан“ се превръща в битка между комерсиализма и традиционализма. Мнозина са на мнение, че Св. Валентин е чужд празник. Те не виждат основание да пренебрегват българските традиции, характерни за Трифон Зарезан, за да честват нещо, което не им е близко нито от религиозна гледна точка, нито от културна.
Освен това от година на година Св. Валентин попада все повече в лапите на търговците и производителите, които използват празника, за да затрупат пазара със сувенири. Магията на романтичния жест се губи, а на нейно място идват скъпите и луксозни подаръци, които целят да впечатлят половинката и да купят внимание му/ й. А всъщност необходимо ли е всичко това? 

image

 
Рунд 4 – Чувства срещу бунтарство
Св. Валентин е още една възможност за влюбените двойки да си припомнят колко много значат един за друг и да дадат воля на чувствата си. И ако през другото време премълчават заветното „обичам те“, то сега могат да го кажат по най-различни начини – на глас, във валентинка или под формата на мил жест.
От друга страна, привържениците на Св. Трифон избират 14-ти февруари, за да изразят бунтарството си по повод инвазията на нови и непознати празници в родната култура. Други се бунтуват срещу натрапчивостта на католическия празник, срещу дупката, която се отваря в бюджета на представителите на силния пол покрай покупките на цветя, бонбони, подаръци и т.н. А трети, бунтари по природа, просто отказват да празнуват (подарък за свети валентин).
А вие на кой празник се спряхте – Св. Валентин или Св. Трифон Зарезан?  



Гласувай:
1



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: liubovfevruari
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 12005
Постинги: 2
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930